5 feb
Spel- & danskväll
18:00
Sång- och danslekar
19:15
Dansutlärning: Slängpolska för nybörjare, Clement McKay
20:30
Dans till spellista

Decenniet och kvällen inleds av Kråkstråk. Mölndalskvintetten på fioler, nyckelharpa och mandola har specialiserat sig på halländsk musik och slängpolskor.

Lyssna

19:15
Dansutlärning: Polska med rörliga roller för nybörjare och andra, Erik Mägi
20:30
Konsert och dans: Väsen

Olov Johansson, nyckelharpor, Mikael Marin, viola, och Roger Tallroth, gitarr, hanterar sina instrument med hisnande virtuositet och rå kraft. Tillsammans bildar de Väsen – trion som låter som en hel orkester. Rötterna finns i den uppländska spelmansmusiken, men det som främst utmärker gruppen är en lekande uppfinningsrikedom där fantasin ges fritt spelrum. Väsen har gjort succé världen över och gör årligen konserter i Japan och USA, där fansen försöker få en gata uppkallad efter gruppen.

”Det låter flödigt och svängigt, ljust och medryckande. Väsen har alltid varit lätta att tycka om. Nu har de dessutom, efter tjugo år som grupp, blivit rasande skickliga och samspelta.” – DN.

”[...] the band's anciently original compositions can be immensely brooding, stately, fitfully spry or dramatically expansive” – The Washington Post

Lyssna

Skivförsäljning

Bandet kommer att sälja sin nya skiva Väsen Street.
Recensioner: DN   Upsala Nya Tidning

Samarbete

Denna kväll är ett samarbete med:
Bagaregårdens spelmanslag

19 feb
Spel- & danskväll
19:15
Dansutlärning: Schottis för nybörjare, Annelie Westerlund
20:30
Dans till spellista

Arvid Kästel inleder spellistan. Arvid söker nya uttryck för folkmusiken både genom det udda instrumentet piano och genom influenser från olika genrer. Han spelar med bl.a. Mats Berglund och hyser en förkärlek för den värmländska musikens ojämna rytmer och stora dynamik.

26 feb
Mats Berglund
( Inställt  Pelle Gustafson & Marie Stensby)
19:15
Årsmöte – alla medlemmar varmt välkomna!
19:15
Dansutlärning: Springare från norra Bohuslän, Mona Lundberg
19:15
Dansutlärning: Polska för nybörjare, Håkan och Ingela Lindberg
20:30
Konsert och dans: Mats Berglund

( Inställt  På grund av snöovädret kan inte Pelle Gustafson och Marie Stensby ta sig till Göteborg som planerat. I stället får vi Mats Berglund! På grund av ändringen sänker vi även inträdet till 100 kr.)

Mats Berglund har specialiserat sig på musik från gränslandstrakterna i västra Sverige och östra Norge – från Bohuslän i söder till Jämtland i norr. Ett särdrag är de assymetriska rytmerna och han har bland annat varit med och rekonstruerat Finnskogspolsen. Med sitt öppna sinnelag och sin starkt personliga prägel är Mats en av de starkast lysande profilerna i svenskt folkmusikliv. Han är flitigt anlitad på såväl stämmor som danskvällar runt om i landet och har gett ut fem CD-skivor.

Lyssna

Samarbete

Denna kväll är ett samarbete med:

Folkdanslaget Näverluren

5 mar
Bokenäsets Ådra. Dan Olsson & Lars-Gunnar Franzén
19:15
Dansutlärning: Bakmes för nybörjare och andra, Magdalena Wallman & Sven Sandberg
20:30
Dans: Bokenäsets Ådra. Dan Olsson & Lars-Gunnar Franzén
OBS! Ingen konsert denna fredag – dans redan kl 20:30!

Dans till västsvensk musik från 20:30 till midnatt! Bokenäsets Ådra bjuder upp med musik från hjärtat av Bohuslän. Dan Olsson och Lars-Gunnar Franzén spelar låtar från Bohuslän, Dalsland, Värmland och Västerdalarna på fiol och sopran- och altblockflöjter.

Lyssna på Dan och Lars-Gunnar

Skivförsäljning

Bokenäsets Ådra kommer att sälja sin senaste skiva Väre på for under kvällen. Även de tidigare skivorna Chokela o bullar och De kommer e lida krabba finns till salu.

Samarbete

Denna kväll är ett samarbete med:

GNDS – Göteborgs National Dans Sällskap

Bokenäsets Ådra
Dan
Foto: Stephan Elg
Lars-Gunnar
12 mar
Spel- & danskväll
18:00
Sång- och danslekar
19:15
Dansutlärning: Polska för nybörjare, Jan Svensson. Musiker: Joel Andersson
20:30
Dans till spellista

Kvällen inleds av den svensk–norska duon Ida Gillner och Sivert Skavlan som letar efter nya musikaliska vägar på saxofon och klarinett. De hämtar inspiration från den norska orten Garmo och spelmannen Hans W Brimi.

Lyssna: Sivert, Ida

Må 15 mar
Sista anmälan: sångkurs ”Folklig gestaltning”

Missa inte att anmäla dig till vår lördagskurs i sång – ”Folklig gestaltning” med Maria Misgeld den 27 mars! Se info nedan.

19:15
Dansutlärning: Menuett för nybörjare och andra, Mona Lundberg
20:30
Konsert och dans: Karin Wallin

Riksspelmannen och mottagaren av Zornmärket i guld Karin Wallin skapar med sin omstämda fiol en högst personlig spelstil. Hon har ett sanslöst driv i stråken och en lyhörd känsla för dansrytm och tempo. Unik är hennes förmåga att ge rytmiskt liv till alla taktarter och dansformer.

”De rika underklangerna och bordunstämmorna bidrar till att göra hennes solospel till något av det mest förföriskt dansanta som går att uppleva inom nutida svensk spelmansmusik” – Upsala Nya Tidning

Lyssna

Karin tar även två halvtimmespauser då hon lämnar plats åt gruppen Duo Heim’at som bl.a. spelar finnskogspols. Richard Kjaergaard på trumma och Roger Hallgren på fiol levandegör en tradition av samspel mellan instrumenten som tidigare funnits i Finnskogen. Just i dessa bygder skedde ibland musikaliska möten mellan militära trumslagare och fiolspelmän.

Skivförsäljning

Karin kommer att sälja sin senaste skiva Guldpolska.
Recension: Upsala Nya Tidning

Samarbete

Denna kväll är ett samarbete med:

Skallsjö Folkdanslag

19:15
Visstuga: alla får vara med och sjunga. Åsa Grogarn Sol presenterar kort Ingrid Åkessons avhandling ”Med rösten som instrument”
19:15
Dansutlärning: Bakmes för nybörjare, Peter Stensgård
19:15
Dansutlärning: Polska fortsättning, Johan Hogenäs
20:30
Konsert och dans: Vokal Total

En mångfald röster klingar hela kvällen – i konsert, visstuga och till dans. För sjätte gången ordnar Åsa Grogarn Sol sångfesten Vokal Total dit hon lockar Gunnel Mauritzson, en av Sveriges främsta sångerskor inom såväl folkmusik som jazz; vissångaren Jan Hammarlund, världsmusikern Ida Malkomsson, Maria Misgeld från Irmelin, Sax-Mats Nilsson, Alf Tangnäs, Biörn Landahl och Nina Nu Wesemeyer. Reservation för ändringar.

Åsa Grogarn Sol
Lö 27 mar
Sångkurs: Folklig gestaltning, Maria Misgeld

En kurs för sångvana som vill djupdyka i folkligt sångsätt. Vi lär oss visor på gehör och smyckar ut dem med folkliga stilmedel som drillar, förslag och upphämtningar. Vi arbetar även med berättande, frasering, klang och kvartstoner. Maria Misgeld är utbildad folksångerska och pedagog med 13 års yrkeserfarenhet från bl.a. Kungliga Musikhögskolan. Hon är även känd från den prisbelönta vokaltrion Irmelin.

Tid: lördag 27 mars kl 10:00–16:00
Plats: Sensus lokal på Södra hamngatan 29. Karta
Pris: max 400 kr (beror på antalet deltagare). Medlemskap krävs ej.
Mer info: Åsa Grogarn Sol
tel: 0709 709 516
grogarn.sol@telia.com
Anmälan: Senast 15 mars till Åsa Grogarn Sol, se ovan

Lyssna på Maria Misgeld

2 apr
Folkmusikkaféet är påskstängt
 
Ungersk–svensk afton:
9 apr
Kákics och Kärlekskollektivet
17:30
Barndans med ungersk musik. Tolk finns.
19:15
Dansutlärning: Ungersk dans, Árpád Ölveczky & Mónika Kalmár. Därefter slängpolska för nybörjare och andra, Susanna Olsson & Sven Sandberg
20:30
Konsert och dans: Kákics och Kärlekskollektivet

Kákics tar oss till gångna tiders ungerska bondeliv med sånger och berättelser framförda på traditionella instrument: herdepipor och vevliror till låtar från de södra ungerska slätterna. Cittror, moldaviska rörblad och tamburiner till de sydslaviska folkens musik. Allt ackompanjerat av fiol, altfiol, kontrabas, säckpipa och koboz. Under dansen får vi hjälp av de ungerska danslärarna.

För de svenska inslagen står Kärlekskollektivet, som bl. a. vunnit hederspris i Studentspelmanslags-VM med motiveringen ”fint samspel och fina och schlagermässiga arrangemang. En extra eloge till mysfaktorn och den go’a stämningen.”

Samarbete

Studentspelmanslaget
Kärlekskollektivet

Kákics
Kärlekskollektivet
Ungerska danslärarna Árpád Ölveczky & Mónika Kalmár
16 apr
Projekt Nicor. Stina & Lina
18:00
Sång- och danslekar
19:15
Dansutlärning: Engelskor för nybörjare och andra, Jimmy Persson, Ingegerd Hägnesten & TFM-ensemblen
20:30
Konsert och dans: Projekt Nicor. Stina & Lina

Vem är Näcken? Vad händer när man hör en näckastämd fiol? Med berättelser och musik närmar vi oss Näckens väsen i sällskap med Projekt Nicor. Roger Hallgren och Andreas Hjalmarsson utforskar klangmöjligheterna på fiol och gitarr. Suggestiv, viskande folkmusik som stundtals riskerar att detonera.

Fiolduon Lina Nordin & Stina Rosén färgar sitt samspel med improvisation och utmanar dig i dansarens och musikerns gemensamma lek. Födda i Skåne och Ångermanland har de inte bara plockat upp låtskatter längs hela vägen – de hämtar även toner från Belgien, Balkan och Orienten.

Lyssna: Projekt Nicor, Stina, Lina

Andreas Hjalmarsson, Stina Rosén, Roger Hallgren, Lina Nordin
19:15
Dansutlärning: Schottis för nybörjare, Magdalena Wallman & Sven Sandberg. Spelman: Ellinor Fritz
20:30
Konsert och dans: Nordik Tree

När de främsta folkmusikerna möts blir det konstnärliga resultatet ofta större än de enskilda delarna. Och när spelglädje och kunskap förenas kan det skapa band så starka att de aldrig tycks kunna upplösas. Den känslan får man när Hans Kennemark, Arto Järvelä och Timo Alakotila frammanar sina hjärtans musik i Nordik Tree. Hans är riksspelman på fiol och altfiol och även känd från Bäsk. Arto på fiol och oktavmandolin och Timo på 113-årig tramporgel är två av Finlands främsta folkmusiker och spelar i den internationellt ansedda gruppen JPP.

Lyssna

Skivsläpp

Under kvällen kommer bandet att släppa sin andra skiva, som är så ny att den ännu saknar namn.

Samarbete

Denna kväll är ett samarbete med:
Hisingens spelmanslag

30 apr
Spel- & danskväll
19:15
Dansutlärning: Slängpolska för nybörjare, Annelie Westerlund
20:30
Dans till spellista

Torsten Nordander och Dan van Ginhoven inleder kvällen på klarinetter. Oftast improviserar Torsten en rytmisk kompstämma till Dans melodier. Låtarna kommer från Västergötland, där klarinetten var ett vanligt folkmusikinstrument under 1800-talet.

19:15
Dansutlärning: Bakmes och slängpolska från övre Klarälvsdalen, Peter & Marianne Nordqvist
19:15
Dansutlärning: Vals för nybörjare och andra, Magdalena Wallman & Sven Sandberg. Musiker: Ellinor Fritz.
20:30
Konsert och dans: Nordic

Nordic har med smittande spelglädje och charm gjort succé såväl i Sverige som utomlands. Den unga trion experimenterar friskt för att hitta nya uttryck, vilket resulterar i stundtals filmiska kompositioner fyllda av klanger, rytmer, groove, reggae och improvisation. Den udda sättningen – Erik Rydvalls nyckelharpa, Magnus Zetterlunds mandolin och Anders Löfbergs cello – ger ett helt eget sound och bidrar till det experimentella uttrycket.

”De unga männen träffades på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm vilket borde innebära nån slags kvalitetsstämpel, och precis så är det. Alla högt ställda förväntningar infrias rakt av” – Lira

”Nordic är en slags andra generation som aldrig vetat om något annat än att man kan spela folkmusik hur som helst. De utgår ifrån Väsens uppländska rötter i nyckelharpstraditionen, rör sig vidare mot jazzen, bluegrassmusiken och blandar otvunget in både latin och reggearytmer” – DN.

Lyssna

Skivförsäljning

Bandet kommer att sälja sin nya skiva Metropol under kvällen. Recensioner: Lira, Västerbottenskuriren

Samarbete

Denna kväll är ett samarbete med:
Bagaregårdens spelmanslag

14 maj
Spel- & danskväll
19:15
Dansutlärning: Polska med rörliga roller för nybörjare och andra, Erik Mägi

 Nytt  Tips: Erik Mägi intervjuades i P3 Populär om queerpolska! Lyssna (vid ca 50 min)

20:30
Dans till spellista

Kvällen inleds av Värmlandsspelmannen Joel Andersson. Joel har spelat folkmusik på fiol halva sitt liv och studerar nu klassisk musik på Högskolan för scen och musik.

 Nytt  Som andra nummer på spellistan kommer riksspelmannen Hans Kennemark på altfiol att spela tillsammans med Leonor Palazzo på cello.

Samarbete

Denna kväll är ett samarbete med:

HBT-festivalen

 
I höst bl.a. Sågskära, Alla Fagra, Jaerv,
Pelle & Marie, Stockholm Lisboa Project,
The Original Swedish Arvika Blues Breakers

The Original Swedish Arvika Blues Breakers – 15 okt
Film 1, Film 2

Sågskära – 10 dec   Film

Folkmusikkaféets höstprogram startar den 10 september. Några nyheter för i höst är fler spel- och visstugor samt en nybörjarkurs i folkdans. Mer information kommer snart!

Höstens program i korthet:

10/9Spel- och danskväll
17/9Alla Fagra
24/9Spel- och danskväll
1/10Jaerv
8/10Stockholm Lisboa Project
15/10The Original Swedish Arvika Blues Breakers
22/10Spel- och danskväll
29/10Alban Faust och Dalslands Spelmansförbund
5/11Marie Stensby och Pelle Gustafson
lö 6/11Fiolkurs med Pelle Gustafson
12/11Spel- och danskväll
19/11Spel- och danskväll
26/11Navarra. Mellgrens Blandning
3/12Spel- och danskväll
10/12Sågskära
 
Några sommartips

Det är ju fortfarande långt till hösten. Här några sommartips i väntan på att Folkmusikkaféet öppnar: